Hjem

 

Hva er kokain:

Kokain er et sentralstimulerende stoff som finnes i bladene til kokabusken. Sniffing av kokain har vært kjent siden 1800- tallet. Kokain er et hvitt, krystallisk pulver som går under navn som "cola" og "brus". Kokain er ofte sterkt blandet ut, spesielt den som omsettes på gaten. Kokain er lett å oppløse i vann, og stoffet kan derfor injiseres. Sniffing er den mest utbredte bruksmåten. Crack er kokain som er omdannet til fast form. Røyking gir rask økning av nivået av kokain i blodet, og gir derfor sterkere effekt enn sniffing og injisering. Dette gjør at en kan bli svært raskt avhengig.

 

Kokain og livsstil:

Kokain er et rusmiddel som har blitt omtalt i ufortjent positive vendinger. Kanskje henger dette sammen med at kokain blir koblet til miljøer mange anser for å være innovative og trendy. Enkelte bruker eller begynner å bruke kokain lenge etter at de har sluttet med andre rusmidler. Noen tror kokain er et renere stoff enn for eksempel amfetamin, og at det derfor medfører mindre bivirkninger og skader. I realiteten er kokain blant de farligste rusmidlene du kan ta. På grunn av sterk effekt kan en bli avhengig svært raskt. Livet uten en kunstig følelse av selvtillit og velvære oppleves tungt, og i tillegg føler mange nedstemthet og får angstreaksjoner etter bruken. Enkelte kan også få paranoide forestillinger.

 

Korttidseffekten av kokain:

Kokainrusen er avhengig av forventninger, hvor mye en har prøvd før, hvor ren kokainen er, hvor mye en tar, hva slags sammenheng det tas i og om en sniffer, røyker eller injiserer. En vanlig brukerdose er 20-50 mg. Rusen kommer raskt etter inntak og opphører raskt. Rusen gir en følelse av våkenhet, å være "konge" med høy selvtillit og mye energi. En kan bli pratsom, rastløs, aggressiv, engstelig eller panisk. Mange får en følelse av at de er ekstra fysisk sterke eller har stor mental kapasitet. Vanlige fysiske reaksjoner er tørr munn, svetting, liten matlyst og høy puls. En lammende følelse i munn, tunge og hals forekommer også. Noen blir kvalme og opplever kramper i kroppen. Kokain har effekt på hjerte og blodkar. Kraftigere hjerteaksjon og kramper i blodkarene kan gi betydelig blodtrykkstigning med fare for blødninger og forstyrrelser i hjerterytmen. Resultatet kan være hjerneblødning. Store doser kokain over noen timer kan føre til angst, paranoia og hallusinasjoner. Disse effektene forsvinner vanligvis når kokainen går ut av kroppen, men for mange varer plagene i lang tid.

 

Langtidseffekter av kokain:

Bruk av kokain fører til biokjemiske forandringer i hjernen. Signalene mellom nervecellene blir forstyrret og redusert.

Effekten er på flere vis den motsatte av kokainvirkningen, slik at mange får depresjoner og endringer i sinnstilstanden.

De som bruker mye kokain, vil kunne få langvarige forstyrrelser som preges av utmattelse, depresjoner, urolig søvn- og sultfølelse. Vedvarende psykiske lidelser kan være et resultat. Jo flere ganger en bruker kokain, desto mer sannsynlig er det for at noe kan gå galt. Menn kan utvikle impotens etter forholdsvis kort tid. Sniffing av kokain kan etse vekk deler av, eller hele, neseveggen. Mange får tykk hals, rennende nese og eksem rundt neseborene. Mange opplever etter hvert å få nedturer mens de fortsatt er på opptur. Røyking av crack kan føre til pusteproblemer og svekket stemme

 

Avhengighet:

Kokain er et av de sterkest vanedannende stoffene vi kjenner til, men det er vanlig at brukeren undervurderer risikoen for å bli avhengig. Avhengigheten oppleves mest psykisk som et sterkt sug etter stoff. Depresjon, mistenksomhet, håpløshet og kroppslig ubehag er uttrykk for fysiske omstillinger i kroppen, som kommer frem om en ikke tar nye doser. Mange demper denne formen for abstinenser med alkohol, hasj eller beroligende medikamenter, og kan derfor utvikle blandingsmisbruk. Den psykiske avhengigheten bunner ofte i at en føler seg deprimert når rusen forsvinner og må ha en ny rus for å komme seg ovenpå. Avhengighet av kokain gjør at brukere ofte får økonomiske problemer, og det kan i sin ytterste konsekvens føre til kriminalitet og prostitusjon.

 

Hvordan slutte med kokain?

Avrusing kan skje i tre faser. Den første fasen varer i ca. 40 timer etter at kokaininntaket er stoppet. I denne perioden kan en få depresjoner og selvmordstanker. De fire første døgnene er verst, men abstinenser kan fortsette i større eller mindre grad i opptil ti uker. I den siste fasen er brukeren tilbake til et kokainfritt liv, men suget etter rusen kan være veldig sterk i perioder. Depresjoner og andre psykiske plager, som følge av kokainmisbruket, vil en likevel kunne ha i år etterpå.